manga_preview
Boruto TBV 09

Jūken

Český název: 
Jemná pěst
Název ve znacích: 
柔拳
Typ (úroveň): 
bez úrovně
Kdo ho používá: 
klan Hyuuga
Popis: 

Jemná pěst (柔拳, Jūken) je forma boje na blízko, kterou používají členové Hyuuga klanu. Způsobuje vnitřní zranění. Uživatelé útočí na čakrový systém oběti. Zraňují orgány tím, že zasahují čakrové body, se kterými jsou tyto orgány spojeny. Aby toho dosáhli, uživatelé chirurgicky přesně "vstříknou" svoji čakru do čakrového systému protivníka a způsobí tak zranění okolním orgánům. I ten nejjemnější dotyk může způsobit vážné vnitřní zranění, od čehož dostala technika jméno "jemná" pěst.

Pomocí jejich očního kekkei genkaie, Byakuganu, můžou zaměřit tenketsu (čakrové body) a poté se uživatel Jemné pěsti může zaměřit na daný bod, zaútočit a způsobit tak v daném místě poškození. Na lidském těle se nachází 361 čakrových bodů, které jsou klíčovými bránami čakrového systému. Násilné otevření nebo zavření těchto bran je základním principem boje Jemné pěsti. Tok čakry postihnuté osoby může být tedy posílen nebo naopak kompletně rozrušen, díky čemuž nedokážou nadále používat další techniky - jak bylo například předvedeno v Nejiho boji s Hinatou během Chuuninských zkoušek, kdy jí uzavřel tenketsu a ona nadále nemohla používat Jemnou pěst.

Hyuuga Neji poznamenal, že jakékoli látky na bázi čakry můžou být touto technikou zničeny. Jak bylo vidět v jeho boji s Kidoumarem, je toho dosáhnuto vypouštěním čakry z bran na jeho dlaních a vytvarování jí do ostří, které prořízne čakru. Naopak Kidoumaru vymyslel metodu, která zabránila tomu, aby nebylo možné "vpustit" do jeho těla cizí čakru, což zrušilo hlavní účinek fyzického útoku Jemné pěsti. Většina schopných nindžů dokáže vypouštět čakru z jejich dlaní a částečně i z chodidel, ale uživatelé Jemné pěsti dokážou vypouštět čakru ze všech tenketsu, což dělá jakékoli spoutání na bázi čakry neúčinné.

Jelikož je čakrový systém normálním zrakem neviditelný, pro většinu technik tohoto stylu je potřebný Byakugan. A jelikož je Byakugan unikátní pro Hyuuga klan, stal se pro ně tento styl charakteristickým znakem. Schopnost způsobit vážné vnitřní zranění minimální silou, dohromady s manipulací čakrového systému, dělá z Jemné pěsti nejváženější a nejděsivější taijutsu styl v celé Listové. Technika se také může použít pro jiné účely, například když pomocí ní Hinata spravila vykloubené Narutovo rameno během Čtvrté světové války nindžů.

Překlad od CRWE: Jemná dlaň
Debut:
Anime - Naruto 46
Manga - Naruto 79, str. 6

Uživatelé:
Hyuuga Hinata
Hyuuga Neji
Hyuuga Hiashi
Hyuuga Hizashi
Hyuuga Hanabi
Uzumaki Himawari
Uzumaki Boruto

Techniky Jemné pěsti:
Hakkeshō Kaiten
Hakke Rokujūyon Shō
Hakke Hyaku Nijūhasshō (pouze v anime)
Hakke Sanjūni Shō
Hakke Kūshō
Hakke Kūhekishō
Hakke Hasangeki (pouze v anime)
Jūkenhō Ichigekishin
Jūken: Tenketsushin (pouze v anime)
Jūho Sōshiken
Hakke Sōjishi Hōgeki
Shōtei
Shugohakke Rokujūyon Shō (pouze v anime)

Obrázek: 
Jūken.png

Kategorie:
 

Přihlášení

 
 

Kalendář akcí